ryż basmati

Basmati to wyjątkowy rodzaj ryżu, pochodzący z subkontynentu indyjskiego, w szczególności z przedgórza Himalajów. Basmati wyróżnia się wyraźnym aromatem – wynikiem zawartości substancji chemicznych zwanych 2-Acetylo-1-Pyrroliną.

Ryż Basmati jest dostępny w wersji białej i brązowej, przy czym brąz jest bardziej odżywczy niż biały. Najlepszą częścią basmati jest unikalny aromat. Ale jest również ceniony ze względu na zawartość odżywczą i korzyści zdrowotne.

Zalety najlepszego ryżu basmati

Kalorie: ¾ filiżanki basmati składa się z 150 kalorii. Większość z nich pochodzi z węglowodanów i trochę z białek. W ten sposób zapewnia natychmiastową energię.

Zapobiega rakowi: zewnętrzna skóra basmati jest bardzo zdrowa. Nieprzetworzone brązowe basmati zawiera więcej błonnika i witamin, które pomagają zapobiegać nowotworom.

Odpowiedni dla diabetyków: według różnych badań, basmati ma niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje ryżu. Dlatego jest odpowiedni dla diabetyków. Wskaźnik glikemiczny zależy od strawności błonnika, tłuszczu, białka i skrobi. Węglowodany, które są trawione powoli produkują niski poziom glukozy. Aglikemiczny wskaźnik niskiego wyniku (< 55) pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Ryż basmati ma 58 indeks glikemiczny.

Pasuje do diety: basmati ma bardzo mało tłuszczu i cholesterolu. Zawiera również karb znany jako amylosa, którya nie jest łatwa do strawienia i zapewnia uczucie ciężkości w żołądku

Wysoka zawartość błonnika: brązowy basmati ma 20% więcej błonnika niż inne rodzaje ryżu. Wysoka zawartość błonnika wspomaga proces trawienia.

Łagodzi zaparcia: błonnik basmati pomaga zatrzymać wodę w przewodzie pokarmowym. Błonnik ten zmiękcza konsystencję kału i pomaga w łagodzeniu zaparć.

Zapobiega powstawaniu hemoroidów: wysoka zawartość błonnika ułatwia pracę mięśni odbytnicy i obniża nacisk na odbytnicę, zapobiegając w ten sposób powstawaniu hemoroidów.

Zapobiega problemom sercowym: dzięki niskiej zawartości tłuszczu, cholesterolu i sodu pomaga w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego.

Ryż basmati jest nie tylko aromatyczny, ale ma puszystą konsystencję i pyszny smak. Oto przepis na przygotowanie organicznego ryżu basmati.

Ryż basmati z groszkiem.

Składniki

  • Ryż basmati – 1,5 szklanki ryżu basmati
  • Olej roślinny – 1,5 łyżki stołowej
  • Nasiona gorczycy czarnej – 1 i ¼ łyżeczki
  • Żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę – 1/2
  • Kardamon – 6
  • Całe goździki – 8
  • Pałeczki cynamonowe 3 cm
  • Gotująca woda – 2 i 1/4 szklanki
  • Sól – 1 i ½ łyżki
  • Pieprz czarny, świeżo zmielony: ¼ łyżki
  • Sok z limonki, świeży – 2 łyżki
  • Zielony groszek, zamrożony 3/4 szklanki

Przygotowanie

  • Trzymać ryż w sitku i kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Odsączyć i odstawić na bok.
  • Podgrzać olej roślinny wewnątrz dużego rondla na średnim lub dużym ogniu, aż do momentu, gdy zacznie mienić się na ogniu.
  • Dodaj nasiona gorczycy i gotuj przez 20 sekund, kiedy zacznie wyskakiwać.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie lekko zarumieniona.
  • Dodaj goździki, kardamon, ryż, cynamon, wodę, sok z limonki, pieprz i sól. Doprowadzić do zagotowania.
  • Należy zmniejszyć temperaturę i pozwolić mieszaninie gotować do wchłonięcia cieczy, co może trwać 10 minut.
  • Dodać zamrożony groszek i gotować na wolnym ogniu przez 8 do 12 minut.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, nieosłonięte.
  • Wyrzucić goździki, cynamon i kardamon.
  • Puszysty ryż basmati. Podawać na gorąco.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj